Kako je Shein napravio revoluciju u brzoj modi: Sve što trebate znati

Kreirano 30 rujna, 2024
Shein

Shein, ime koje je sinonim za pristupačnu i trendi odjeću, poremetio je modnu industriju na načine koje je malo tko mogao predvidjeti. Osnovan u Kini 2008., ovaj brend brze mode iskoristio je potražnju za elegantnom odjećom koja je prihvatljiva za proračun. Danas isporučuje u preko 220 zemalja, privlačeći milijune kupaca širom svijeta svojim opsežnim katalogom odjeće, modnih dodataka i kućnih potrepština. Ali kako je Shein uspio postići tako brz rast i koje su prednosti i mane njegovog poslovnog modela? U ovom ćemo članku zaroniti duboko u čimbenike iza Sheinova uspjeha i njegov utjecaj na globalni modni krajolik.

Što je Shein i kako djeluje?

Shein posluje samo kao online trgovac na malo, eliminirajući režijske troškove fizičkih trgovina, što im omogućuje da cijene budu niske. Poslovni model marke vrti se oko brzog prepoznavanja modnih trendova i njihovog prevođenja u gotove artikle koji su dostupni za kupnju gotovo odmah. Kroz svoj učinkovit opskrbni lanac i partnerstva s proizvođačima, Shein može proizvoditi odjeću vrtoglavom brzinom, često brže od tradicionalnih brendova brze mode kao što su Zara ili H&M. Ovaj proizvodni model "na zahtjev" osigurava da Shein ostane ispred trendova, tjerajući potrošače da se vraćaju po najnovije stilove.

Zašto je Shein toliko popularan među generacijom Z?

Jedan od primarnih razloga zašto je Shein postao omiljen među mlađim potrošačima, posebice Generacijom Z, je njegov naglasak na pristupačnosti i raznolikosti. Kupci generacije Z poznati su po tome što su svjesni trendova, ali i vrijedni, a Shein nudi tisuće stilova po iznimno niskim cijenama. Osim toga, Shein koristi platforme društvenih medija kao što su TikTok i Instagram, gdje influenceri i svakodnevni korisnici često dijele svoje Sheinove "uvlake", stvarajući virusnu marketinšku petlju koja hrani rast brenda. Sheinova aplikacija prilagođena korisniku i besprijekorno iskustvo kupnje dodatno povećavaju njegovu privlačnost mlađoj publici.

Etička rasprava: je li Shein održiv?

Iako se Sheinov poslovni model pokazao vrlo učinkovitim, on također izaziva etičke probleme, posebno u vezi s održivošću. Brza moda po svojoj prirodi potiče masovnu potrošnju, što može pridonijeti degradaciji okoliša. Kritičari tvrde da Sheinov brzi proizvodni ciklus dovodi do prekomjernog rasipanja i prekomjerne upotrebe resursa. Uz to, izražena je zabrinutost oko radnih uvjeta u Sheinovom opskrbnom lancu. Iako je tvrtka poduzela korake prema većoj transparentnosti, kao što je objavljivanje izvješća o održivosti, ostaju pitanja o dugoročnom utjecaju njezinog poslovanja na okoliš.

Sheinova globalna ekspanzija i budućnost

Shein rast ne pokazuje znakove usporavanja. Marka se proširila na nova tržišta, uključujući SAD, Europu i Latinsku Ameriku, prilagođavajući svoju ponudu proizvoda kako bi zadovoljila različite preferencije potrošača. Svojim stalnim ulaganjem u tehnologiju i analitiku podataka, Shein može predvidjeti modne trendove s izuzetnom točnošću. Međutim, kako modna industrija postaje svjesnija održivosti i etike, Shein bi se mogao suočiti s pritiskom da usvoji više ekološki prihvatljivih praksi. Budući uspjeh brenda ovisit će o njegovoj sposobnosti da uravnoteži profitabilnost i odgovornost.

Zaključak

Shein je iz temelja promijenio modnu industriju učinivši trendovsku, pristupačnu odjeću dostupnom potrošačima diljem svijeta. Njegov model brze proizvodnje, u kombinaciji sa sposobnošću da se uključi u trendove društvenih medija, učinio ga je vodećim u brzoj modi. Međutim, brend se suočava sa sve većim nadzorom nad svojim ekološkim i etičkim praksama. Kako potražnja za održivošću u modi raste, Sheinov će izazov biti prilagoditi se bez ugrožavanja poslovnog modela. Hoće li se uspješno nositi s ovim izazovima, ostaje za vidjeti, ali za sada Shein nastavlja dominirati scenom brze mode.

Shein

Sheinova ciljna demografija, posebno generacija Z, provodi značajnu količinu vremena na platformama društvenih medija kao što su Instagram i TikTok. Iskorištavanjem utjecajnog marketinga i viralnih "haul" videa, Shein stvara buku oko svojih proizvoda, privlačeći više kupaca bez tradicionalnog oglašavanja. Ovaj sadržaj koji stvaraju korisnici gradi autentičnost i povećava svijest o robnoj marki na način koji odjekuje kod mlađih potrošača.

Shein radi na agilnom modelu opskrbnog lanca, što znači da blisko surađuje s proizvođačima kako bi smanjio vrijeme isporuke. Umjesto da unaprijed proizvodi ogromne količine svakog dizajna, Shein izrađuje male serije odjeće i povećava proizvodnju na temelju potražnje potrošača. Ovaj model smanjuje otpad i omogućuje brendu da brzo odgovori na trendove bez prekomjerne proizvodnje artikala.

Shein je nedavno počeo objavljivati izvješća o održivosti kako bi osigurao transparentnost o svom utjecaju na okoliš. Brend se obvezao smanjiti emisije ugljika i poboljšati radne uvjete u svom opskrbnom lancu, iako kritičari tvrde da ti napori možda neće biti dovoljni s obzirom na količinu odjeće koju proizvodi. Tvrtka također promiče programe recikliranja i ekološke inicijative, ali sam poslovni model brze mode i dalje je inherentno neodrživ.