Psihologija iza lajkova: Zašto žudimo za potvrdom društvenih medija

Kreirano 19 rujna, 2024
dopamin

Snaga jednog lajka na društvenim mrežama daleko je veća od jednostavnog dodira zaslona. Bilo da se radi o Facebooku, Instagramu ili TikToku, lajkovi imaju sposobnost promijeniti našu samopercepciju, poboljšati naše raspoloženje, pa čak i diktirati naše ponašanje na mreži. Ali što je to u tim virtualnim kimanjima odobravanja što nas tjera da se vraćamo po još? Psihologija koja stoji iza lajkova istražuje razloge zašto su ove metrike toliko nagrađivane. Razumijevanjem kognitivnih i emocionalnih učinaka primanja lajkova možemo steći uvid u dublje učinke društvenih medija na naše mentalno blagostanje. S psihološkog stajališta, svaki put kad dobijemo lajk, naš mozak pokreće otpuštanje dopamina — neurotransmitera odgovornog za zadovoljstvo. To dovodi do stvaranja petlje povratnih informacija, gdje korisnici neprestano traže potvrdu u obliku lajkova i pozitivnih komentara. Ali izvan neposrednog osjećaja zadovoljstva, psihologija koja stoji iza lajkova uključuje dublje, često nesvjesne motivacije koje su povezane s našom potrebom za društvenim prihvaćanjem i statusom.

Dopamin i sustav nagrađivanja

Lajkovi pokreću sustav nagrađivanja u mozgu, oslobađajući dopamin na gotovo isti način kao kad jedete svoju omiljenu hranu ili primate kompliment. Studije su pokazale da ovo izdanje može postati ovisnost, stvarajući ciklus traženja potvrde putem lajkova i dijeljenja. Ovo stvara ono što se često naziva "dopaminska petlja", gdje korisnici neprestano objavljuju sadržaj u nadi da će dobiti pozitivno potkrepljenje.

Faktor društvenog odobravanja

Ljudi su inherentno društvena bića, a potreba za odobravanjem ugrađena je u našu psihologiju. Lajkovi na društvenim mrežama djeluju kao oblik društvene potvrde, jačajući našu želju da budemo prihvaćeni unutar naše grupe vršnjaka. Kada dobijemo lajkove, to je kao da nas digitalna zajednica podržava, što može dovesti do pojačanog osjećaja samopoštovanja i pripadnosti. S druge strane, nedostatak lajkova može potaknuti osjećaj odbačenosti i neadekvatnosti.

Uloga FOMO-a (strah od propuštanja)

Psihologija iza lajkova usko je povezana sa strahom od propuštanja (FOMO). Budući da korisnici vide kako prijatelji i influenceri dobivaju tisuće lajkova, mogu se osjećati pod pritiskom da zadrže sličnu razinu društvenog angažmana. To potiče ponašanja poput češćeg objavljivanja ili uključivanja u strategije "slično za slično" kako bi se povećala vidljivost i odobravanje. Strah da ćete biti izostavljeni ili neprimijećeni može dovesti do tjeskobe i nezadovoljstva.

Utjecaj na mentalno zdravlje

Dok primanje lajkova može privremeno povećati samopouzdanje, dugoročni učinci na mentalno zdravlje mogu biti štetni. Studije su povezale intenzivnu upotrebu društvenih medija i potragu za lajkovima s povećanom anksioznošću, depresijom i nižim samopouzdanjem. Potreba za stalnom provjerom može dovesti do emocionalne iscrpljenosti, osobito kada korisnici osjećaju da njihov sadržaj ne dobiva dovoljno pozornosti.

Zaključak

Psihologija koja stoji iza lajkova naglašava snažno raskrižje između društvenih medija i ljudskog ponašanja. Iako lajkovi mogu pružiti privremeni osjećaj zadovoljstva i potvrde, oni također mogu potaknuti dublju potrebu za odobravanjem koja utječe na mentalno zdravlje i dobrobit. Prepoznavanjem psiholoških okidača koji pokreću našu želju za lajkovima, možemo poduzeti korake kako bismo pažljivije upravljali svojim navikama na društvenim mrežama, dajući prednost istinskim vezama nad površnim pokazateljima.

dopamin

Kada korisnik dobije lajk na društvenim mrežama, aktivira se sustav nagrađivanja u mozgu, oslobađajući dopamin koji je povezan s užitkom i zadovoljstvom. Ovo stvara petlju za pojačanje koja tjera pojedince da žele objaviti više sadržaja u nadi da će dobiti više lajkova.

Da, pretjerana usredotočenost na dobivanje lajkova može pridonijeti problemima mentalnog zdravlja kao što su tjeskoba, depresija i osjećaj neadekvatnosti. Potreba za stalnim društvenim potvrđivanjem može ostaviti kod korisnika osjećaj emocionalne iscrpljenosti ako njihov sadržaj ne dobije očekivani angažman.

Pritisak da se često objavljuje često je vođen strahom od propuštanja (FOMO). Vidjeti da drugi dobivaju mnogo lajkova i angažmana može potaknuti korisnike da objavljuju više kako bi ostali relevantni i zadržali društveno odobravanje unutar svoje zajednice ili grupe vršnjaka.