Tko je vlasnik Reddita?

Kreirano 9 ožujka, 2024
tko posjeduje reddit

Reddit je popularna platforma društvenih medija koja je postala sastavni dio internetske kulture. To je web stranica na kojoj korisnici mogu dijeliti i raspravljati o sadržaju o raznim temama, od vijesti i zabave do hobija i posebnih interesa. S milijunima korisnika i bezbrojnim zajednicama, Reddit je izrastao u moćnu platformu koja utječe na online rasprave i trendove.

Podrijetlo Reddita


Reddit su 2005. godine osnovali Steve Huffman i Alexis Ohanian, dvoje cimera na fakultetu Sveučilišta u Virginiji. Htjeli su stvoriti platformu na kojoj bi ljudi mogli voditi otvorene rasprave i dijeliti zanimljive sadržaje. Početna ideja iza Reddita bila je dopustiti korisnicima slanje poveznica, o kojima bi onda zajednica glasovala kako bi odredila njihovu vidljivost.

Prvo vlasništvo nad Redditom


U ranim danima, Steve Huffman i Alexis Ohanian bili su jedini vlasnici Reddita. Neumorno su radili na izgradnji platforme i privlačenju korisnika. Kako je baza korisnika rasla, tako je rasla i potreba za financijskom potporom kako bi web stranica radila bez problema. To je dovelo do uključivanja vanjskih investitora koji su vidjeli potencijal u Redditu.

Kupnja od strane Conde Nasta


Godine 2006., samo godinu dana nakon osnivanja, Reddit je kupio Conde Nast, medijska tvrtka poznata po svojim izdavačkim pothvatima. Ova akvizicija Redditu je osigurala financijsku potporu potrebnu za proširenje i poboljšanje svoje infrastrukture. Međutim, unatoč tome što je u vlasništvu Conde Nasta, Reddit je nastavio djelovati neovisno i zadržati svoju jedinstvenu prirodu koju pokreće zajednica.

Spin-off i stvaranje Reddit Inc.


Godine 2011. Reddit je doživio značajnu promjenu kada se odvojio od Conde Nasta i postao vlastiti entitet, poznat kao Reddit Inc. Taj je potez omogućio Redditu veću autonomiju i kontrolu nad svojim operacijama. To je također označilo prekretnicu za platformu, jer je počela eksperimentirati s novim značajkama i proširiti svoju bazu korisnika.

Značajni investitori i dionici


Kroz svoju povijest Reddit je privlačio ulaganja raznih pojedinaca i kompanija. Neki značajni investitori uključuju Petera Thiela, suosnivača PayPala, i Marca Andreessena, istaknutog rizičnog kapitala. Ova ulaganja ne samo da su pružila financijsku potporu, već su pomogla potvrditi potencijal Reddita kao vrijedne platforme.

tko posjeduje reddit 2

Ključne osobe iza Reddita


Iako su brojni pojedinci bili uključeni u razvoj i rast Reddita, neke se ključne figure ističu. Steve Huffman, jedan od suosnivača, vratio se u tvrtku kao izvršni direktor 2015. i odigrao je ključnu ulogu u oblikovanju njezina smjera. Alexis Ohanian, drugi suosnivač, također je ostao uključen i nastavlja podržavati Reddit kao istaknutu osobu u tehnološkoj industriji.

Trenutno vlasništvo nad Redditom


Od sada, Reddit je u vlasništvu Advance Publications, medijske tvrtke koja posjeduje Conde Nast i brojne druge medijske kuće. Advance Publications stekao je većinski udio u Redditu 2011. i od tada je primarni vlasnik. Međutim, važno je napomenuti da Reddit djeluje neovisno i ima vlastitu upravljačku strukturu.

Upravljanje Redditom i proces donošenja odluka


Reddit ima jedinstveni sustav upravljanja koji uključuje kombinaciju glasovanja korisnika i moderiranja moderatora volontera. Platforma se oslanja na svoju zajednicu u donošenju odluka u vezi s vidljivošću sadržaja i provedbom pravila. Iako je vlasništvo Advance Publications, svakodnevne odluke i upravljanje platformom uglavnom su u rukama Reddit zajednice i njezinih moderatora.

Zaključak: Tko je doista vlasnik Reddita?


Zaključno, iako je Advance Publications trenutačni vlasnik Reddita, pravo vlasništvo nad platformom leži na njezinim korisnicima i zajednici koja je pokreće. Redditov uspjeh rezultat je strastvenih korisnika koji doprinose sadržajima, sudjeluju u raspravama i oblikuju kulturu platforme. Vlasništvo nad Redditom zajednički je napor, što ga čini jedinstvenom i moćnom platformom društvenih medija.

Reddit je spreman izaći na berzu u jednoj od prvih tehnoloških početnih javnih ponuda ove godine. Vodstvo i vlasništvo tvrtke evoluirali su tijekom godina. Značajni dionici i dioničari uključuju izvršnog direktora Stevea Huffmana, postojeće dionike koji planiraju prodati oko 6,7 milijuna dionica, globalne institucionalne investitore, uključujući Tencent i Condé Nastovu matičnu tvrtku Advance Magazine Publishers, kao i izvršnog direktora OpenAI-ja Sama Altmana, koji je bio član Redditovog odbora direktora od 2015. do 2022. Vlasništvo i baza dioničara tvrtke doživjeli su promjene, pri čemu je nadolazeći IPO ključni razvoj u vlasničkoj strukturi Reddita.

Reddit je otkrio financijske podatke u svojoj S-1 registracijskoj izjavi pri SEC-u, navodeći da je tvrtka ostvarila 804 milijuna dolara prihoda u 2023., prvenstveno od oglašavanja. Međutim, tvrtka je prijavila neto gubitak od 90,8 milijuna dolara za istu godinu. Kao dio svojih IPO planova, Reddit ima za cilj prikupiti oko 750 milijuna dolara, a tvrtka i neki postojeći dionici planiraju prodati oko 22 milijuna dionica u rasponu od 31 do 34 dolara po dionici. Ovaj IPO će se pozorno pratiti jer je to prvi veliki tehnološki debi ove godine i prvi IPO na društvenim mrežama otkako je Pinterest izašao na burzu 2019.

Redditov put do nadolazećeg IPO-a obilježen je značajnim promjenama u vodstvu, poslovnoj strategiji i financijskim rezultatima. Povratak izvršnog direktora Stevea Huffmana u tvrtku 2015. tijekom krize vodstva doveo je do transformacije prihoda Reddita, koji su se popeli na više od 800 milijuna dolara godišnje s 12 milijuna dolara, i broja zaposlenika koji se povećao na 2000 s 80. Unatoč preprekama i kontroverzama, uključujući izazove oko slobode govora i oglašavanja, Huffmanovo vodstvo vidjelo je evoluciju tvrtke u glavnog igrača u krajoliku društvenih medija. Redditov IPO odražava kulminaciju njegovog putovanja kao privatne tvrtke, s bivšim i sadašnjim zaposlenicima koji očekuju priliku da prodaju dionice svoje tvrtke