Tko je vlasnik TikToka?

Kreirano 12 ožujka, 2024
Tko je vlasnik TikToka

Kao platforma društvenih medija koja je osvojila milijune, TikTok je više od obične aplikacije na pametnim telefonima – to je kulturološki fenomen. Od svog početka, TikTok je evoluirao u globalnu zajednicu u kojoj se spajaju kreativnost, komedija i glazba kako bi stvorili doista jedinstveno korisničko iskustvo. Sa svojim video sadržajem kratke forme koji traje od 15 sekundi do minute, TikTok je uspio zaokupiti pažnju različite publike, od tinejdžera do odraslih, što ga čini glavnim dijelom digitalne zabave. Tajna popularnosti TikToka leži u njegovom moćnom algoritmu, koji personalizira sadržaj za korisnike, osiguravajući privlačno iskustvo gledanja koje izaziva ovisnost. Njegova jednostavnost korištenja za stvaranje i dijeljenje sadržaja učinila ju je posebno popularnom među mlađom demografijom koja uživa u izražavanju kroz mnoštvo značajki platforme. Čini se da virusni izazovi, plesne rutine i najnoviji trendovi potječu iz TikToka prije nego što su prodrli na druge stranice društvenih medija, što je dokaz njegovog utjecaja. Sa stalno rastućom bazom korisnika, TikTok je nadišao svoju početnu svrhu aplikacije za zabavu i postao vitalan alat za marketing, društvena kretanja, pa čak i obrazovni sadržaj. Njegov utjecaj je dalekosežan i nastavlja rasti kako sve više ljudi diljem svijeta svakodnevno preuzima aplikaciju i koristi je. Ovaj eksponencijalni rast je prirodno doveo do znatiželje o vlasniku tiktoka i putu do njegovog trenutnog statusa u hijerarhiji društvenih medija.

Povijest vlasništva nad TikTokom


Priča o vlasništvu nad TikTokom jednako je intrigantna kao i sama platforma. Da bismo razumjeli tko je sada vlasnik TikToka, bitno je proniknuti u porijeklo aplikacije i strateške poslovne odluke koje su oblikovale njezino putovanje. TikTok je započeo svoj život pod drugim imenom i brendom, a kroz niz razvoja pojavio se kao div društvenih medija kakvog danas prepoznajemo.

Izvorno, TikTok nije bila jedinstvena aplikacija, već je bio dio većeg ekosustava aplikacija koje su razvile razne tehnološke tvrtke. Kako je stjecao popularnost, ulozi za kontrolu i vlasništvo su se povećavali. Potencijal platforme bio je očit u ranoj fazi, budući da je angažman korisnika i broj preuzimanja porastao, privlačeći pozornost glavnih igrača u tehnološkoj industriji.

Evolucija vlasništva nad TikTokom obilježena je ključnim akvizicijama, spajanjima i strateškim partnerstvima koja su sva odigrala ulogu u njegovom usponu. Da bismo temeljito razumjeli trenutnu vlasničku strukturu tiktoka, moramo cijeniti složenu i dinamičnu povijest aplikacije koju karakteriziraju i ambicija i kontroverza.

Kontroverza oko vlasništva nad TikTokom


Pitanje "tko je vlasnik tiktoka" više je nego samo pitanje korporativne strukture — to je tema koja je izazvala značajne kontroverze i rasprave na globalnoj razini. Vlasništvo nad TikTokom postalo je žarište rasprava o kibernetičkoj sigurnosti, međunarodnim odnosima i utjecaju društvenih medija na društvo.

Vlade diljem svijeta izrazile su zabrinutost o implikacijama vlasništva nad TikTokom, posebno u vezi s odnosom platforme s kineskom vladom. Ta su strahovanja usredotočena na pitanja privatnosti podataka, potencijala za cenzuru i utjecaja stranih entiteta na platformu koja je značajno prisutna u njihovim zemljama.

Kontroverza je dovela do poziva na istrage, predloženih zabrana, pa čak i izvršnih naloga usmjerenih na rješavanje percipiranih rizika povezanih s vlasništvom nad TikTokom. Kao rezultat toga, vlasnik tiktoka bio je pod intenzivnim nadzorom, što je potaknulo globalni diskurs o upravljanju i regulaciji platformi društvenih medija i zaštiti korisničkih podataka.

Izvorni vlasnik TikToka


Korijeni TikToka mogu se pratiti unatrag do izvorne aplikacije poznate kao Douyin, koju je pokrenula kineska tehnološka tvrtka ByteDance 2016. Douyin je brzo postao popularan na kineskom tržištu, zaokupljajući maštu korisnika svojim inovativnim pristupom kratkoj formi video sadržaj. Izvorni vlasnik TikToka, ByteDance, prepoznao je potencijal za međunarodno širenje i krenuo u izradu zasebne verzije aplikacije za tržišta izvan Kine.

To je dovelo do rođenja TikToka, koji je bio posebno skrojen da privuče globalnu publiku, a istovremeno je zadržao temeljnu funkcionalnost koja je Douyin učinila uspješnim. Kao izvorni vlasnik, ByteDance je odigrao ključnu ulogu u razvoju i rastu TikToka, ulažući u tehnologiju, talent i marketing kako bi osigurao uspjeh aplikacije u konkurentnom okruženju društvenih medija.

Vlasništvo ByteDancea je TikToku dalo resurse i stratešku viziju potrebne da postane dominantna snaga u industriji. Predanost tvrtke inovacijama i razumijevanje tržišta omogućili su TikToku da procvjeta i proširi svoj doseg na milijune korisnika diljem svijeta.

ByteDance preuzima TikTok


Unatoč tome što je ByteDance bio izvorni kreator, kupnja TikToka od strane ByteDancea nije bila jednostavan proces. Zapravo, TikTok kakav danas poznajemo rezultat je ByteDanceove strateške akvizicije druge aplikacije pod nazivom Musical.ly. Godine 2017. ByteDance je kupio Musical.ly, platformu koja je već uspostavila značajnu bazu korisnika u Sjedinjenim Državama i drugim međunarodnim tržištima.

Akvizicija Musical.ly od strane ByteDancea bila je ključan trenutak u povijesti TikToka. Omogućio je ByteDanceu da spoji TikTok s Musical.ly, kombinirajući prednosti obiju platformi kako bi se stvorila robusnija aplikacija bogatija značajkama. Ovo spajanje bilo je ključno za izbacivanje TikToka na čelo prostora društvenih medija, dajući mu pristup široj publici i poboljšavajući njegove tehnološke mogućnosti.

Akvizicija se pokazala kao pametna poslovna odluka ByteDancea, jer ne samo da je proširila TikTokov globalni otisak, već je i učvrstila poziciju tvrtke kao lidera u industriji. Integracija korisničke baze Musical.ly i značajki u TikTok bila je promjena koja je postavila pozornicu za eksplozivan rast i popularnost aplikacije.

Trenutno vlasništvo TikToka


Danas je trenutni vlasnik tiktoka ByteDance, multinacionalna tvrtka za internetsku tehnologiju sa sjedištem u Pekingu. ByteDance i dalje drži uzde, nadzirući operacije, razvoj i strateško usmjerenje TikToka. Međutim, vlasnički krajolik TikToka nije statičan; obilježen je stalnim raspravama i mogućim promjenama zbog navedenih kontroverzi i političkih pritisaka.

Kao odgovor na zabrinutost oko privatnosti podataka i nacionalne sigurnosti, ByteDance je istraživao različite opcije za rješavanje problema vlasništva. To uključuje mogućnost prodaje TikTok-ovih operacija u određenim zemljama ili stvaranje novih korporativnih struktura koje bi zadovoljile regulatorna tijela. Ove bi potencijalne promjene mogle dovesti do promjene u dinamici vlasnika tiktoka, s novim dionicima koji potencijalno dolaze u igru.

Kako sada stoji, vlasništvo nad TikTokom je pod lupom, a ByteDance je u središtu složenih pregovora koji bi mogli redefinirati budućnost aplikacije. Sposobnost tvrtke da se nosi s ovim izazovima bit će presudna u određivanju dugoročne održivosti i uspjeha TikToka kao globalne platforme.

Tko je vlasnik TikTok 2

Utjecaj vlasništva TikToka na korisničke podatke


Utjecaj vlasništva TikToka na korisničke podatke kritično je pitanje koje je privuklo pozornost i korisnika i vlada. S milijunima korisnika koji dnevno učitavaju osobni sadržaj, način na koji TikTok—i prema tome ByteDance—rukuje te podatke od iznimne je važnosti. Izražena je zabrinutost zbog mogućnosti zlouporabe podataka, uključujući neovlašteni pristup, rudarenje podataka i dijeljenje s trećim stranama, uključujući vlade.

Privatnost podataka kamen je temeljac povjerenja korisnika, a sve uočene ranjivosti povezane s vlasništvom TikToka mogle bi potkopati vjerodostojnost platforme. Kao takva, pitanja o tome gdje i kako se pohranjuju korisnički podaci, tko im ima pristup i koje mjere zaštite postoje za njihovu zaštitu središnja su rasprava o vlasništvu nad TikTokom i njegovim implikacijama na privatnost.

ByteDance je uložio napore kako bi uvjerio korisnike i regulatore da sigurnost podataka shvaća ozbiljno, implementirajući mjere za poboljšanje zaštite podataka i usklađivanje s međunarodnim standardima. Međutim, učinkovitost ovih mjera i transparentnost TikTokove prakse podataka i dalje se pomno ispituju, uz pozive na veću odgovornost i nadzor.

Napori TikToka da riješi pitanja vlasništva


U nastojanju da se pozabave zabrinutošću u vezi s vlasništvom i povezanim pitanjima privatnosti podataka, TikTok i ByteDance poduzeli su nekoliko koraka kako bi ublažili rizike i uvjerili dionike. Ti napori uključuju suradnju s regulatorima, razmatranje promjena korporativne strukture i poboljšanje protokola za sigurnost podataka.

ByteDance je istražio mogućnost stvaranja zasebnog entiteta za poslovanje TikToka u određenim regijama, poput Sjedinjenih Država, što bi moglo uključivati američka ulaganja i nadzor. Ovaj pristup ima za cilj udaljiti TikTok od kineske vlade i riješiti pitanja nacionalne sigurnosti.

Osim toga, TikTok je napravio korake u poboljšanju transparentnosti oko svojih postupaka s podacima, angažirajući revizore treće strane i implementirajući inicijative za zaštitu privatnosti korisnika. Ove mjere osmišljene su za izgradnju povjerenja i demonstraciju predanosti tvrtke odgovornom upravljanju korisničkim podacima.

Zaključak: budućnost vlasništva TikToka i njegove implikacije


Budućnost vlasništva TikToka ostaje priča koja se razvija, s implikacijama koje se protežu daleko izvan same platforme. Kako TikTok nastavlja rasti u popularnosti i utjecaju, rješavanje pitanja vlasništva bit će ključno u oblikovanju njegove putanje i šireg krajolika društvenih medija.

Rasprave oko toga tko je vlasnik TikToka sada – i tko bi ga mogao posjedovati u budućnosti – odražavaju složenost upravljanja globalnom platformom u svijetu u kojem su digitalni suverenitet i privatnost podataka sve važniji. Način na koji se ByteDance snalazi u ovom izazovnom okruženju odredit će ne samo sudbinu TikToka, već i standarde za međunarodne tehnološke tvrtke u digitalnom dobu.

Dok gledamo unaprijed, tekući razvoj sage o vlasništvu nad TikTokom i dalje će biti predmetom interesa i rasprava, naglašavajući zamršenu međuodnos između tehnologije, politike i kulture. Ishod ove priče imat će trajne posljedice, postavljajući presedane za upravljanje društvenim medijima i zaštitu korisničkih podataka u međusobno povezanom svijetu.

Za one od nas koji smo investirali u digitalni krajolik, bilo kao korisnici, kreatori ili promatrači, priča o vlasništvu nad TikTokom koja se odvija je stvar koju treba pažljivo pratiti. To je podsjetnik na moć društvenih medija, odgovornost tehnoloških kompanija i ulogu vlada u zaštiti interesa građana u digitalnoj domeni.

TikTok je u vlasništvu ByteDance, privatne tvrtke sa sjedištem u Pekingu, Kina. ByteDance je 2012. godine osnovao Zhang Yiming i sada se procjenjuje na 300 milijardi dolara od rujna 2022. Otprilike 60% ByteDancea u vlasništvu je globalnih institucionalnih investitora, dok je preostalih 40% u vlasništvu osnivača i zaposlenika tvrtke, uključujući preko 7.000 Amerikanaca

Dionice TikToka nisu javno dostupne za ulaganje, ali zainteresirani ulagači mogu razmotriti ulaganje u ByteDance, matičnu tvrtku TikToka. Značajno vlasništvo ByteDancea od strane globalnih institucionalnih investitora i njegov rast u tehnološkog diva vrijednog više milijardi dolara predstavljaju mogućnosti ulaganja za one koji su zainteresirani za uspjeh i širenje tvrtke

Vlasništvo ByteDancea nad TikTokom izazvalo je zabrinutost u pogledu privatnosti podataka i nacionalne sigurnosti, posebno zbog kineskih korijena tvrtke. Kritičari su naveli zabrinutost oko prakse prikupljanja podataka i potencijalnih rizika povezanih s utjecajem kineske vlade na platformu. Iako je TikTok obećao riješiti ove probleme, ostaje skepticizam u vezi s sposobnošću tvrtke da zaštiti osjetljive informacije i njezin odnos s kineskom vladom