Upravljanje zabranom TikToka: Kako se tvrtke mogu prilagoditi i napredovati u eri nakon TikToka

Kreirano 8 ožujka, 2024
poslovno prilagoditi

Uvod u zabranu TikTok-a U digitalnom krajoliku koji se stalno mijenja, poduzeća su se morala prilagoditi raznim poremećajima, ali malo je njih bilo tako značajno kao zabrana TikToka. Sjećam se dana kada su vijesti izašle u javnost; izazvalo je valove u poslovnoj zajednici. TikTok, platforma društvenih medija koja je postala marketinški behemot, odjednom je postala nedostupna na ključnim tržištima. Kao netko tko je ukorijenjen u digitalnom marketingu, prepoznao sam ovo kao ključni trenutak. Nije se radilo samo o gubitku platforme; radilo se o ponovnom promišljanju naših strategija u prostoru koji se neprestano razvijao. Zabrana je utjecala na poduzeća svih veličina. Za mnoge je TikTok postao vitalni dio njihovih marketinških i reklamnih strategija. Jedinstveni algoritam platforme i čista viralnost koju je mogla ponuditi značili su da bi jedan video mogao katapultirati brend u središte pažnje preko noći. Budući da je ovaj put zatvoren, tvrtke su morale razmotriti implikacije na svoju digitalnu prisutnost i tokove prihoda. Razlozi iza zabrane varirali su od zabrinutosti za privatnost i nacionalnu sigurnost do geopolitičkih napetosti. Bez obzira na uzrok, učinak je bio trenutan i dubok. Tvrtke koje su mnogo uložile u kampanje usmjerene na TikTok ostavljene su da se muče kako bi promijenile svoje strategije. Bio je to poziv na uzbunu za mnoge, naglašavajući važnost ne stavljanja svih jaja u jednu košaru, digitalno govoreći.

Razumijevanje utjecaja zabrane TikToka na poslovanje

Utjecaj zabrane TikToka na poslovanje bio je višestruk. U početku je postojao osjećaj nevjerice. Kako bi se platforma sa stotinama milijuna aktivnih korisnika mogla zatvoriti? Za neke tvrtke, posebno one koje su izgradile svoj identitet robne marke oko TikToka, zabrana je značila početak od nule na drugim platformama. Vrijeme nije moglo biti gore jer je zabrana uslijedila usred globalne pandemije kada su digitalne interakcije bile važnije nego ikada.

Tokovi prihoda koji su bili povezani s TikTokovim jedinstvenim mehanizmima angažmana pretrpjeli su udarac. Partnerstva utjecajnih osoba koja su bila usredotočena na TikTok osobnosti izgubila su svoj sjaj jer su ti influenceri odjednom ostali bez svoje primarne platforme. Tvrtke su morale ponovno procijeniti svoje marketinške proračune, preraspodjelu sredstava na druge platforme i strategije u pokušaju da ponovno zaokupe pozornost publike.

Štoviše, zabrana je istaknula nesigurnu prirodu prevelikog oslanjanja na jednu platformu. Krajolik digitalnog marketinga inherentno je nestabilan; platforme rastu i padaju, algoritmi se mijenjaju i navike korisnika. Tvrtke koje su diverzificirale svoju prisutnost na društvenim mrežama bile su u boljem položaju da prebrode oluju. Mogli bi iskoristiti svoje postojeće sljedbenike na drugim platformama kako bi održali vidljivost i angažman.

Alternative TikToku za tvrtke

Kad je TikTok nestao iz trgovina aplikacijama, tvrtke su morale brzo pronaći alternative. Kao trgovac, morao sam voditi svoje klijente kroz ovu tranziciju, istražujući druge platforme koje su nudile slične značajke i demografiju publike. Na primjer, Instagram Reels pojavio se kao jak konkurent. Njegov video format kratke forme bio je poznat korisnicima TikTok-a, a uspostavljena baza korisnika Instagrama učinila ga je sigurnim izborom za nastavak angažmana na društvenim medijima.

YouTube je također pojačao svoju igru uvođenjem YouTube Shortsa, koji je imao za cilj popuniti prazninu koju je ostavio TikTok. Iako je YouTube već bio dobro uspostavljena platforma, Shorts je tvrtkama ponudio novi način stvaranja brzog, privlačnog sadržaja koji može doprijeti do široke publike.

Druge platforme poput Snapchata i Twittera uvele su značajke kako bi iskoristile trend kratkih video zapisa. Snapchatov Spotlight i Twitterov Fleets, iako su kratko trajali, svjedočili su potražnji za sadržajem sličnim TikToku. Tvrtke su morale biti agilne, testirati te nove platforme i značajke kako bi odredile gdje njihov sadržaj ima najučinkovitiji odjek.

Najbolje prakse za stvaranje i dijeljenje videozapisa u stilu TikTok-a na drugim platformama

Prilagodba na nove platforme značila je učenje o nijansama stvaranja videozapisa u stilu TikTok-a koji bi bili dobri drugdje. Jedna od najboljih praksi koju sam istaknuo svojim klijentima bila je potreba za održavanjem autentičnosti i kreativnosti koje TikTok potiče. Videozapisi bi i dalje trebali biti povezani, zabavni i uključiti se u trenutne trendove, čak i ako se ne dijele na samom TikToku.

Druga praksa bila je prilagođavanje sadržaja prema prednostima svake platforme. Na primjer, korisnici Instagrama cijene estetsku kvalitetu i tematsku dosljednost, pa iako je sadržaj mogao biti ležeran poput TikTokovog, često se očekivala viša razina dotjeranosti. U međuvremenu, YouTubeova publika možda traži malo dulji sadržaj, čak i unutar Shorts formata, koji omogućuje više pripovijedanja i slanja poruka robne marke.

Treća najbolja praksa bila je nastavak iskorištavanja sadržaja koji su izradili korisnici. TikTok je napredovao zahvaljujući sudjelovanju svoje zajednice, a isti princip mogao bi se primijeniti na drugim platformama. Poticanje korisnika da stvaraju vlastite videozapise s markiranim hashtagovima ili izazovima moglo bi održati angažman zajednice koji je TikTok učinio tako uspješnim za tvrtke.

Korištenje drugih platformi društvenih medija za dosezanje vaše TikTok publike

Zabrana TikToka značila je da tvrtke moraju identificirati kamo je njihova publika migrirala i uspostaviti prisutnost na tim platformama. Jedan pristup bio je korištenje analitike podataka za praćenje gdje su bivši korisnici TikToka provodili svoje vrijeme. Instagram i Facebook, sa svojim robusnim platformama za oglašavanje, pružili su vrijedne uvide u ponašanje i preferencije publike.

Osim praćenja podataka, savjetovao sam tvrtkama da aktivno komuniciraju sa svojom publikom na ovim platformama. To nije značilo samo objavljivanje sadržaja, već i sudjelovanje u razgovorima, odgovaranje na komentare, pa čak i pridruživanje ili pokretanje trendova. Bilo je bitno stvoriti osjećaj zajednice koji bi se mogao mjeriti s onim što su izgradili na TikToku.

Nadalje, tvrtke ne bi trebale zanemariti snagu unakrsne promocije. Povezivanjem svojih različitih profila na društvenim mrežama i dijeljenjem sadržaja na različitim platformama, mogli bi voditi svoju TikTok publiku do svojih novih digitalnih domova. Ova je strategija pomogla u održavanju vidljivosti robne marke i osigurala da se pratitelji nastave baviti svojim omiljenim markama, bez obzira na platformu.

Alati i resursi za preuzimanje TikTok videa

Prije nego što je zabrana stupila na snagu, mnoge tvrtke i kreatori sadržaja nastojali su preuzeti i sačuvati svoje TikTok videozapise. Ovo je bio važan korak u zaštiti njihovog sadržaja i njegovoj prenamjeni za korištenje na drugim platformama. TikTok alati za preuzimanje videa postali su neprocjenjivi tijekom tog razdoblja, omogućujući korisnicima da spremaju svoje videozapise bez vodenog žiga, što je prenamjenu sadržaja za druge platforme učinilo profesionalnijom.

Te je alate bilo lako pronaći jednostavnim pretraživanjem, no bilo je ključno koristiti one pouzdane i sigurne. Web-mjesta i aplikacije koje su nudile TikTok usluge preuzimanja videa često su dolazile s uputama, što je postupak činilo jednostavnim. Međutim, uvijek sam podsjećao klijente da poštuju zakone o autorskim pravima i privatnosti kada mijenjaju namjenu sadržaja.

Imati biblioteku sadržaja spremnu za uređivanje i dijeljenje na drugim mjestima bila je značajna prednost. Omogućio je tvrtkama održavanje dosljednog rasporeda objavljivanja tijekom prelaska na druge platforme, osiguravajući da njihova publika ostane angažirana i informirana o tome gdje ih pronaći nakon TikToka.

Tiktok doba djevojke

Pronalaženje najboljeg vremena za objavljivanje na alternativnim platformama TikTok

Dok je TikTok imao svoja vršna vremena za angažman korisnika, svaka alternativna platforma imala je svoje jedinstvene obrasce. Otkrivanje najboljeg vremena za objavljivanje na ovim platformama bilo je ključno za održavanje vidljivosti i angažmana. Alati za analitiku koje pružaju same platforme, kao što su Instagram Insights i YouTube Analytics, bili su ključni za utvrđivanje kada su korisnici bili najaktivniji.

Također sam se obratio analitičkim uslugama trećih strana koje su nudile detaljnije podatke, što je pomoglo u dodatnom usavršavanju rasporeda objavljivanja. Bio je to proces pokušaja i pogrešaka, budući da su optimalna vremena objavljivanja često varirala ovisno o djelatnosti poslovanja, demografiji publike i vrsti sadržaja koji se dijeli.

Dosljednost je bila još jedan ključni čimbenik. Uspostava redovnog rasporeda objavljivanja pomogla je pratiteljima da znaju kada mogu očekivati novi sadržaj, stvarajući osjećaj iščekivanja i rutine koji su bili korisni i za publiku i za robnu marku.

Istraživanje popularnih TikTok pjesama i trendova na drugim platformama

TikTok je bio poznat po svom glazbenom sadržaju i viralnim trendovima koji su pratili popularne pjesme. Iako platforma više nije bila dostupna, kulturološki utjecaj ovih trendova je ostao prisutan. Za tvrtke je bilo važno da nastave koristiti ovaj aspekt stvaranja sadržaja, čak i na drugim platformama.

Mnoge od pjesama koje su postale hitovi na TikToku bile su dostupne na streaming servisima i mogle su se legalno koristiti u sadržaju na drugim platformama, pod uvjetom da je dobivena odgovarajuća licenca. Te zarazne melodije i povezani plesni pokreti ili izazovi i dalje mogu biti dio strategije sadržaja brenda, pomažući u održavanju veze s TikTok publikom.

Osim toga, držati prst na pulsu novih trendova bilo je jednako važno kao i uvijek. Sudjelovanje u ovim trendovima pomoglo je tvrtkama da ostanu relevantne i povezane, što je bio kamen temeljac TikTokove privlačnosti. Bio je to podsjetnik da iako se platforma može promijeniti, temeljna načela zanimljivog sadržaja ostala su ista.

Uživo na alternativnim platformama: vodič za tvrtke

TikTokova značajka uživo bila je moćan alat za angažman u stvarnom vremenu, a njezin se nedostatak jako osjetio. Međutim, druge platforme nudile su slične mogućnosti i bilo je bitno da ih tvrtke učinkovito koriste. Platforme poput Instagram Live i Facebook Live pružile su prilike za povezivanje s publikom na izravan i osoban način.

Potaknuo sam tvrtke da pristupe ovim sesijama uživo s jasnim planom. Bilo da se radilo o pitanjima i odgovorima, predstavljanju proizvoda ili pogledu iza kulisa, struktura je pomogla da sesija održi zanimljivom i prepoznatljivom. Također je bilo važno promovirati te događaje uživo unaprijed, osiguravajući dobar odaziv.

Interaktivnost je bila ključ uspješne sesije uživo. Poticanje sudjelovanja gledatelja kroz komentare i reakcije učinilo je iskustvo ugodnijim i za publiku i za voditelja. Ova razina interakcije pomogla je ponovno stvoriti osjećaj zajednice koji je bio sastavni dio TikTokove značajke uživo.

Zaključak: Prilagodba i napredak u post-TikTok eri

Zabrana TikToka predstavljala je značajne izazove, ali je također tvrtkama ponudila priliku da preispitaju i ojačaju svoje digitalne marketinške strategije. Prihvaćanjem alternativnih platformi i prilagodbom novim praksama stvaranja sadržaja, tvrtke bi mogle održati vezu sa svojom publikom. Bio je to dokaz otpornosti i prilagodljivosti potrebnih u digitalnom dobu.

U navigaciji u post-TikTok eri, ključni zaključak za bilo koje poslovanje bila je važnost fleksibilnosti i spremnosti na razvoj. Kako platforme dolaze i odlaze, srž uspješnog marketinga ostaje sposobnost da ispričate uvjerljivu priču i uključite se u publiku na smislene načine.

Digitalni krajolik će sigurno nastaviti svojim brzim tempom promjena, ali ako ostanu informirani i agilni, tvrtke mogu ne samo preživjeti nego i napredovati, bez obzira na okolnosti. I dok napredujemo, uzbudljivo je razmišljati o novim mogućnostima i platformama koje će se pojaviti, spremne za poduzeća da istražuju i osvajaju.

Tvrtke se mogu prilagoditi diverzifikacijom svoje prisutnosti na društvenim mrežama, fokusiranjem na alternativne platforme, kao što su Instagram Reels ili YouTube Shorts, ulaganjem u utjecajni marketing i istraživanjem novih trendova društvenih medija.

Iako bi zabrana TikToka mogla predstavljati prve izazove, tvrtke mogu ublažiti njezin utjecaj preraspodjelom resursa na druge platforme, usavršavanjem svoje strategije sadržaja i zadržavanjem agilnosti kako bi se prilagodile promjenjivom okruženju društvenih medija.

Tvrtke mogu napredovati poticanjem kreativnosti i autentičnosti u svom sadržaju, interakcijom sa svojom publikom na različitim platformama, iskorištavanjem sadržaja koji generiraju korisnici, suradnjom s utjecajnim osobama na raznim platformama i informiranjem o trendovima u industriji i promjenama u ponašanju potrošača.